Sunday 25 October 2020  
   

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Pot: Domača stran »
Pasivna hiša in nizkoenergijska gradnja
Print

Pasivna hiša in nizkoenergijska gradnja | Kakovostna toplotna izolacija

Pasivna hiša je stavba, katere cilj je čim bolj zmanjšati ekološki odtis oziroma vpliv na okolje, kar pomeni, da je gradnja nizkoenergijska in da se čim bolj zmanjšajo med drugim tudi toplotne izgube, s čimer se zmanjša poraba energije za ogrevanje in hlajenje. Za takšne energetsko varčne hiše je torej bistvena kakovostna toplotna izolacija (debelina toplotne izolacije oziroma njena kvaliteta), saj manjkajoče toplotne potrebe na leto za ogrevanje stavbe ne smejo biti večje od 15 kWh na kvadratni meter površine. Pasivna hiša torej dolgoročno pomeni velik prihranek energije, temu pa je seveda prilagojena celotna gradnja. 

Pasivna hiša in toplotna izolacija

Nizkoenergijska gradnja je takšna le, če je stavba resnično dobro toplotno zaščitena, kar pomeni, da pozimi toplotna izolacija preprečuje uhajanje toplote oziroma toplotne izgube, poleti oziroma v toplejšem delu leta pa zavira oziroma preprečuje pregrevanje prostorov. Pasivna hiša ne sme imeti toplotnih mostov. Pomembna je tudi izbira stavbnega pohištva. Takšna stavba je lahko resnično učinkovita le, če je zasnovana pravilno in ustrezno izolirana. Treba je upoštevati vsa zakonska določila in smernicam, ki se dotikajo tudi zrakotesnosti, senčenja, rekuperacije odpadnega zraka, oblike objekta, usmerjenosti in lokacije. Le tako je gradnja lahko res nizkoenergijska in zadosti vsem zahtevam, obenem pa seveda tudi pomeni manjšo porabo energije.

Pasivna hiša kot stavba prihodnosti

Energetske izkaznice, ki so pri prodaji ali daljšemu oddajanju objekta obvezne, jasno kažejo na trend pri gradnji stavb: nizkoenergijska gradnja in dobra toplotna izolacija (debelina toplotne izolacije)postajata dejavnik, ki da zgradbi dodano vrednost, saj pomenita nizke stroške in manjši negativen vpliv na okolje. Za uspešno delo na tem področju je nujno kakovostno in poglobljeno znanje o tem, kaj je pasivna hiša oziroma kakšni so pogoji za energetsko varčne hiše. V podjetju Fibran se lahko pohvalimo, da smo že od leta 2007 člani Konzorcija pasivne hiše Slovenije in smo za svoje izdelke prejeli številne certifikate.

Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2020 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!