Friday 22 January 2021  
   

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Pot: Domača stran »
Toplotna izolacija kletnih sten in fasadnega cokla - trajnostna gradnja
Print

Zunanja kletna stena, kot tudi vsi ostali elementi stavb, ki so v stiku z vlažno zemljo, ali celo pod nivojem podtalnice, se gradijo vodotesno, kar pa za prijetno bivalno ugodje ne zadostuje. Potrebujemo še ustvariti toplotno stabilno okloje, zato hidroizolacijski sloj ogrevanih in neogrevanih kletnih prostorov obdamo s slojem vodonevpojne toplotne izolacije.

Vprašanje, ki se običajno pojavi pri investitorjih je, kolikšna je debelina toplotne izolacije in kateri tip izolacije ustreza, zato bomo nanizali par kratkih sugestij, za konkreten primer pa brez obveznosti pokličite Fibranovo tehnično ekipo, da boste dobili najustreznejšo rešitev za vaš dom.

Debelina toplotne izolacije je odvisna od želene energijske učinkovitosti celotne stavbe.  Z manjšimi debelinami preprečimo nastajanje kondenzata na površinah, s toplotno zaščito 12cm in več pa že toplotno učinkovito zaščitimo kletni prostor, dočim za predel cokla uporabimo debelino, ki ustreza sloju fasadne izolacije skupaj z željeno finalno oblogo cokla (omet, kamen…).

Učinkovit ENERGIJSKI ŠČIT STENE pod nivojem terena predstavlja izolacija s tlačno trdnostjo 300kPa, ki ima hkrati minimalno vodovpojnost pod vplivom difuzije vodne pare, kot tudi minimalno v primeru popolne potopitve. Zakaj je to pomembno?Pod zemljo, kjer je lahko voda stalno prisotna, je edino smiselno vgraditi toplotno izolacijo, kjer zrak, ki je zaprt v celicah izolacije ostaja suh, in s tem izolativen. Toplotna prevodnost LAMBDA, s katero se izraža karakteristika toplotne izolativnosti, ostaja več ali manj enaka skozi celotno življenjsko obdobje stavbe in ne le za leto ali dve. To je kvaliteta izolacij, ki jih že desetletja zahtevajo nemški in avstrijski standardi in verjamem, da mi nismo bogatejši, da bi se za isto ceno zadovoljili z manj učinkovitimi izolacijami.

Tip izolacije npr. FIBRANxps 300-L, ki ima gladko površino, že ima vse najboljše karakteristike za uporabo v zemlji, medtem, ko se tip ETICS s hrapavo površino uporablja za cokle, fasade, notranjo izolacijo obdano z ometom.

.

V predelu cokla je potrebno poleg zahtevane tlačne trdnosti toplotne izolacije izpostaviti tudi njeno vodovpojnost.  Toplotna izolacija sme vpijati le minimalne količine vlage tudi v primeru potopitve. Zato so za ta področja ustrezne le toplotne izolacije, kot  je ekstrudirani polistiren FIBRANxps ETICS z  vodovpojnostjo pri dolgotrajni potopitvi WL(T) 1,5.

Poleg kvalitetnega materiala, je še kako pomembna tudi pazljiva in pravilna vgradnja, da ne nastanejo toplotni mostovi (toplotni propusti), ki se jih kasneje, še posebno v zemlji, ne da odpraviti, na steni v stavbi, v kotih in na tleh pa povzročajo plesni.

Pri slabo odcednih zemljinah je okoli toplotno izoliranega objekta obvezno izvesti drenažo za ustrezno odvodnjavanje meteornih in podzemnih voda.

Toplotna izolacija FIBRANxps trajno zaščiti objekt tudi v zemlji.

S toplotno izolacijskimi ploščami FIBRANxps 300-Lse pazljivo obloži celotna površine zasute stene, vključno z bočnimi stranmi temelja. Toplotno izolacijo se na hidroizolacijsko podlago pritrdi s posebno nizkoekspanzijsko poliuretansko peno. Pod nivojem podtalnice je potrebno toplotno izolacijske plošče lepiti po celotni površini.

 

Za nasvet pokličite na tel.: 07 3939 525ali pišite na nasvet@fibran.si. Dodatne informacije dobite na www.archive.fibran.si.      


Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2021 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!