Friday 22 January 2021  
   

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Pot: Domača stran »
Kako preprečiti vstop nevarnega plina radona v stavbo
Print

Radon je naravni radioaktivni žlahtni plin brez barve, vonja in okusa. V zaprtih prostorih pa lahko njegova koncentracija skokovito narase in takrat lahko prične ogrožati zdravje stanovalcev. Vedeti moramo:

  • Prehajanje radona skozi plasti zemlje se močno razlikuje od lokacije do lokacije in značilnosti tal.
  • Najbolj problematična so kraška področja, ki so tudi bolj prepustna.
  • Spodnji zemljevid prikazuje potencial koncentracije radona v zaprtih prostorih. Z vijolično-rdečo so spodaj na zemljevidu Slovenije označena najbolj ogrožena področja.
  • Zdaj, ko so stavbe zaradi izjemno strogih zahtev po učinkovitosti pri porabi energije skoraj popolnoma zrakotesne, pa prihaja do pojava ekstremno visokega nivoja koncentracije plina radona.

 

Raziskave in praksa tako kažejo, da je najbolje uporabiti radonsko zaporo. To rešitev smo pri FIBRANU dodatno raziskali in izpopolnili z FIBRANhydro ANTI RADON slojem. Ta je varno vgrajen v sistem SEISMIC temeljne blazine in se ob hidroizolaciji nahaja med dvema slojema trdne toplotne izolacije, tako da do poškodb ne more priti.

Rešitev v celoti temelji na zahtevah nizkoenergijske gradnje in temeljni plošči. Samo naučiti se moramo, kako načrtovati stavbe, ki bodo energijsko varčne in hkrati varne pred radonom. V pomoč smo pripravili dokument kjer je podrobno razloženo, kako se pred radonom zaščiti že med fazo načrtovanja. Več o sestavi SEISMIC temeljne blazine z ANTI RADON slojem si preberite tukaj


Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2021 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!