Friday 22 January 2021  
   

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Pot: Domača stran »
Izolacije v stiku z zemljo
Print

Posebno opozorilo investitorjem, pa tudi izvajalcem!

Zaradi pomanjkanja znanja o lastnostih toplotno izolacijskih materialov, lastnostih končnih izdelkov (tipov proizvodov) in dovoljene uporabe le-teh se nemalokrat zgodi, da izvajalci nevede pod pritiskom cenovno ugodne ponudbe vgradijo sicer odlične toplotne izolacije na neustrezno mesto ali na neustrezen način. Najpogosteje se to zgodi pri toplotni zaščiti vkopanih zidov, kjer se toplotna izolacija vgrajuje po hidroizolaciji in jo s tem tudi mehansko zaščiti, hkrati pa ublaži temperaturna nihanja in jo ohranja trajno.

Če je namen vgradnje toplotno izolacijskih plošč toplotna zaščita prostora (tudi minimalna po PURESu), potem mora vgrajena toplotna izolacija ostati toplotno izolativna vse življenjsko obdobje stavbe. Toplotno izolacijski material ohranja svoje izolativne lastnosti, če zrak v zaprtih celicah materiala ostaja suh. Če  toplotna izolacija pod vplivom vlage ali vode v zemlji vpije večjo količino vlage, vgrajenemu materialu ostane le vloga mehanske zaščite hidroizolacije, torej je nastali strošek vgradnje toplotne izolacije močno previsok v primerjavi s končnim učinkom.

Po nemškem in drugih obstoječih  standardih evropskih držav  (slovenskega žal še nimamo) o minimalnih tehničnih karakteristikah, ki so zahtevane za proizvod vgrajen v določeno aplikacijo, se  zasut in v zemlji  pred vlago in vodo nezaščiten uporablja predvsem toplotno izolacijski material

XPS – ekstrudirani polistiren z najmanj 95% zaprto celično strukturo, z zaglajeno, povsem nevpojno površino in robom za spoj na preklop z naslednjimi lastnostmi:

·         Vpijanje vode pod vplivom difuzije max WD(V)5

·         Vpijanje vode pri potopitvi max WL(T)0,7

·         Tlačna trdnost odvisna od obremenitve; večja ali enaka CS(10Y)300 kPa

Tem zahtevam ustrezajo npr. FIBRANxps izolacije z zaglajeno površino kot npr. FIBRANxps 300-L, ki imajo dosti boljše lastnosti od zahtevanih, medtem ko se tip proizvoda ETICS (napolitanka površina) v zemlji, v vlagi in vodi po tehničnih standardih zaradi zaščite interesa potrošnika ne smejo uporabljati, čeprav ima maksimalno vodovpojnost pri potopitvi WL(T)1,5, kar je precej ugodneje od vrednosti ostalih toplotno izolacijskih materialov (npr. EPS, PIR, PUR, volne...), ki se pomotoma žal tudi znajdejo kot toplotna izolacija v zemlji. 
Vse toplotne izolacije, ki so izpostavljene vlagi, še posebej stalni vodi ali podtalnici, morajo imeti posebna dovoljenja za uporabo, v tem primeru nemško dovoljenje bolj znano kot "zulassung" za vgradnjo v zahtevnejših ali posebnih pogojih ali pa STA oz. ETA (slovensko ali evropsko oceno ustreznosti). Omenjena dovoljenja so izdana posebej preverjenim proizvodom. Kot vodi izpostavljena toplotna izolacija se v večini primerov uporablja tip FIBRANxps 300-L (minimalno 300 kPa tlačne trdnosti, WD(V) maksimalno 3 vol.% ter vpijanje vode pri potopitvi maksimalno 0,7 vol.%), v redkejših primerih tudi FIBRANxps 500-L, zato ima FIBRAN za oba proizvoda že leta pridobljena dovoljenja za tovrstno uporabo.

Kot toplotna izolacija v zemlji je ustrezno tudi penjeno steklo (v ploščah), medtem ko za ostali toplotno izolacijske materiale niso poznane standardizirane uporabe (po npr.  standardu za uporabo izolacijskih materialov DIN 4108-10 ter ostalih nam poznanih standardih).

Vsi toplotno izolacijski materiali, ki ne ustrezajo zgoraj navedenim zahtevam in imajo navedeno večjo vodovpojnost, ali je celo nimajo navedene kot tehnični podatek, morajo biti zaščiteni z ustrezno hidroizolacijo, seveda, če so dovolj nosilni, da pod vplivom zemeljskih pritiskov ne spremenijo oblike. 

 

Investitorji, nadzorniki in izvajalci, preverjate ustrezno tehnično dokumentacijo, da nehote ne naredite škode lastniku in končnemu uporabniku.

 

Tehnična ekipa FIBRAN NORD d.o.o.

Opomba:
Obvestilo je napisano v interesu kvalitetne in energijsko učinkovite gradnje in v smislu znanega angleškega pregovora, ki pravi: "Nisem tako bogat, da bi poceni kupoval", kar lahko priredimo v "Nisem tako bogat, da bi vgrajeval napačen material".
Za dodatna pojasnila smo vam na voljo


Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2021 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!