Sunday 25 October 2020  
   

ArchiMAID program gradbene fizike
Program gradbene fizike ArchiMAID

Webinar uporabe ArchiMAIDa

Tehnične risbe (.dwg)


Tehnične risbe   GDPR - Nameni uporabe

   GDPR - Pravice posameznika

Pot: Domača stran »
Pravila notranje toplotne izolacije
Print

Starodavno pravilo toplotne izolacije, ki naj bi ščitila pred toplotnimi izgubami je, da mora biti nameščena na zunanji strani ogrevanega prostora. Pravilo je podkrepljeno s provokativnim vprašanjem: Ko vas zebe, plašč oblečete ali ga pojeste?

Je pravilo zato, da ga kršimo?

Ne. Pravil se je koristno držati, vendar moramo vedeti za kakšne okoliščine so bila postavljena. Načeloma velja, da se mora toplotna izolacija namestiti na zunanjo stran bivalnega prostora, saj na ta način objekt "objamemo" kot celoto tako, da nimamo toplotnih prepustov imenovanih toplotni mostovi. Z akumulirano toploto v masivni konstrukciji ohranjamo več ali manj stabilno temperaturo ogrevanega prostora.
Načelo zunanje toplotne izolacije večinoma velja, obstajajo pa tudi izjeme.

Toplotno izolacijo kot primarno izolacijo iz notranje strani izvedemo le v izjemnih primerih: kadar moramo umetno vzdrževati točno določeno temperaturo (hladilnice, kopališča...), ali če prostore uporabljamo občasno oz. le del dneva in v konstrukciji akumulirana toplota ni koristna.
Notranjo toplotno izolacijo namestimo tudi v primeru, ko ne moremo ali ne smemo izolirati iz zunanje strani, ali pa želimo dodatno izolirati le določene prostore v stavbi.

Odločitev o notranji izolaciji ogrevanih prostorov mora biti premišljena:

  • Če je toplotna izolacija nameščena le na notranji strani, jo je potrebno lepiti po celotni površini, da ne pride do kondenzacije na površini hladne konstrukcije.
  • Če je toplotna izolacija nameščena le na notranji strani prostora, kjer poskušamo ohranjati stabilno temperaturo, masivna konstrukcija pa je pod vplivom temperature zunanjega zraka, toplotna izolacija ne doseže povsem želenega učinka. Poleti je vpliv pregrete masivne konstrukcije (strehe, stropa, stene) moč čutiti tudi ponoči zaradi temperaturnega časovnega zamika, obratno pozimi.
  • Pri notranji izolaciji, ki je ne izvedemo celovito, obstaja nevarnost nastanka škodljivih toplotnih mostov.
  • Mesta toplotnih mostov je potrebno ustrezno izolirati, saj je na teh mestih poleg povečanja toplotne prehodnosti možen tudi nastanek kondenzata in razvoj plesni.

Ravne strehe

Poševne strehe

Talne konstrukcije

Konstrukcije v zemlji

Notranja stena, strop


Copyright © 2020 Fibran Designed & Developed by Tessera

Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo na naši spletni strani. Piškotki so tekstovne datoteke shranjene v vaš računalnik .

Z nadaljnjo uporabo te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov. Več o piškotkih na naši strani si preberite.  Več informacij  Sporočila ne kaži več!